Milyen a jó projekt?

Szeretné, ha vállalkozása minden korábbinál eredményesebben működne? Fontosnak tartja az alkalmazottak motiválását? Elkerülné azokat a hibákat, melyeket egy-egy projekt kapcsán tipikusan el szoktak követni a kezdő vezetők, szakemberek? A projektmenedzsment képzés kezdő vállalkozók és már némi tapasztalattal rendelkezők számára is számos újdonságot tartogat, melyek ismeretében eredményesebb, jobban átlátható és sikerorientáltabb lehet a mindennapi tevékenység. De tulajdonképpen mit is jelent maga a projekt kifejezés? Melyek azok a céges feladatok, akár céges partnerei részére, melyek összeköthetőek ennek segítségével? Milyen területeken kamatoztatható a projektmenedzsment képzés során elsajátított tudás? Tartson velünk, és megkapja a választ kérdéseire!

A projekt fogalma

A projekt tulajdonképpen egy olyan tevékenységsorozatot takar, amelyre meghatározott határidő áll rendelkezésre, és a költségek, az erőforrások, valamint a minőség tekintetében is korlátok között kell tevékenykedni. Mindemellett egy vagy több konkrét cél megvalósítása a legfontosabb. A legtöbb esetben elmondható, hogy a projekt csak úgy tud megvalósulni, ha a célok világosan megfogalmazottak, valamint az erőforrásokat összehangoltan, ésszerűen, a teljes folyamatra rálátva használjuk fel.

project management

Nem csak a határidő a fontos!

Napjaink teljesítményorientált világában a határidők tartása a megbízhatóság egyik fontos mércéje. Ugyanakkor nem mehetünk el a minőség és az erőforrások felhasználása mellett sem, hiszen e két további tényező szintén hozzájárulnak a sikerhez. Hiába a tartott határidő, ha a tevékenység eredménye minőség tekintetében messze elmarad a vártaktól. Hasonlóképp ellehetetlenülhet a projekt akkor, ha nem áll rendelkezésre hozzá a megfelelő erőforrás. Az egyensúly megteremtése tehát nélkülözhetetlen, s néha ez bizony igazi művészetnek számít a lehetőségek tükrében.

Milyen projektek léteznek?

A téma, illetve az érintett ágazat alapvető különbséget tesz a projektek között, de méret szerint a megvalósulás és a megvalósíthatóság tekintetében gyakorlatilag nincs különbség egy egyszerű projekt és egy megaprojekt között. Természetesen szakértelem és a tevékenységek átlátása kapcsán sokkal nagyobb rálátást követel meg egy több projektből álló program megvalósítása, mint egy kisebb típusé. A cégen belüli és kívüli projekteken túl megkülönböztethetjük a részlegen belüli és kívüli projekteket, mely utóbbiak mindig több ember, részleg együttműködését követelik meg. A rövid távú célokon túl közép-, és hosszú távúak is szerepelnek minden cég életében. Ezek menedzselése szakértelmet követel meg, hiszen csak így lehetséges a kompromisszumok nélküli, előzetes terveknek és sok esetben a megrendelők igényeinek történő megfelelés.

projektháromszög

A projektmenedzsment képzés nagy előnye, hogy egyfajta rálátást és szervezési stratégiát tanít mindazok számára, akik egy kézben szeretnék összefogni a projektek megvalósítását, s tennék ezt úgy, hogy a munkának sem a határidő, sem a minőség nem látja kárát. Mivel a költségektől is függ az eredményes piaci jelenlét, így ezek projektek kapcsán is kiemelt jelentőséggel bírnak, de nem választhatóak el a határidőknek és a minőségi követelményeknek való megfeleléstől.